Blogs
Surströmming: ko tikėtis iš švediškos fermentuotos silkės?
Surströmming, arba fermentuota silkė, yra vienas iš tų maisto produktų, kurį švedai jau šimtmečius laiko tradiciniu delikatesu, tačiau jei jo nepažįstate, jo kvapas ir labai specifinis paruošimo procesas gali atrodyti gana ekstremalus. Ši konservuota žuvis tapo tikra sensacija, ir daugelis ją laiko vienu iš keisčiausių maisto produktų pasaulyje. Bet kas tiksliai yra surströmming? Kaip jis ruošiamas ir kodėl, nepaisant savo unikalių savybių, jis išlaikė laiko išbandymą ir Latvijoje įgijo naujų gerbėjų?
Kas yra surströmming?
Surströmming yra konservuota silkė, kuri buvo kruopščiai fermentuota. Tai tradicinis švediškas patiekalas, kurio pavadinimas kilęs iš švediškų žodžių „sur“ (rūgštus) ir „strömming“ (silkė).
Dėl intensyvaus kvapo, kuris susidaro fermentacijos metu, surströmming yra vienas iš labiausiai aptariamų delikatesų pasaulyje. Jo populiarumas už Švedijos ribų smarkiai išaugo, ir vis daugiau žmonių nusprendžia paragauti šio keisto patiekalo, netgi ieškodami surströmming Latvijoje.
Senoji istorija ir stiprios tradicijos
Surströmming įėjo į Švedijos kulinarijos istoriją kaip tradicinis patiekalas, kuris buvo valgomas jau XVI amžiuje. Jo istorija yra glaudžiai susijusi su Švedijos žvejybos ir maisto konservavimo metodais, kurie buvo būtini norint užtikrinti pakankamą maisto kiekį žiemos mėnesiams, kai prieiga prie išteklių buvo ribota. Silkės konservavimas naudojant specialų fermentacijos procesą buvo idealus sprendimas, padėjęs išsaugoti šį vertingą baltymų šaltinį.
Kaip gaminamas surströmming?
Gamybos procesas prasideda nuo žuvies sūdymo. Tada ji paliekama fermentuotis specialiuose sandariai uždaromuose induose. Ilgas fermentacijos procesas sukuria tipišką rūgštų skonį, o po kelių mėnesių silkė tampa minkšta ir įgyja būdingą kvapą. Tai tradicinis švediškas patiekalas nuo XVI a. pradžios, o surströmming taip pat tapo svarbiu Švedijos kultūros simboliu.
Fermentacijos metu žuvis nėra virta ar termiškai apdorojama, todėl išsaugomos jos natūralios savybės, bet vyksta įvairios cheminės reakcijos, dėl kurių susidaro nemalonus kvapas. Dažnai pabrėžiama, kad fermentacijos procesas yra labai svarbus fermentuotoms silkėms ir netgi būtinas, norint išsaugoti šio patiekalo savybes.
Nors daugelis žmonių bijo surströmming ir laiko jį pavojingu, užsienio tyrimai parodė, kad šis keistas delikatesas gali išgelbėti nuo virškinimo problemų, nes jo mikroorganizmai gali pakeisti žarnyno mikrobiomą.
Specifinis kvapas gali būti bauginantis
Neįmanoma apibūdinti surströmming neminint jo kvapo. Fermentacijos metu susidarantis kvapas yra stiprus ir išskirtinis. Jis dažnai lyginamas su supuvusia žuvimi ar kitais labai aitriais, stipriais kvapais. Taip pat reikėtų pažymėti, kad atidarius skardinę kvapas tampa daug intensyvesnis. Todėl, jei ketinate įsigyti šį delikatesą, būkite pasirengę, kad negalėsite jo nešiotis su savimi ir mėgautis kaip įprastu produktu, nes jo kvapas bus juntamas aplinkiniams.
Kaip valgyti surströmmingą?
Surströmmingas tradiciškai valgomas su plokščia duona ir bulvėmis. Švedai dažnai jį valgo šventinėmis progomis, pavyzdžiui, ypatingais šeimos renginiais ar vasaros piknikais, kai švenčiamas surströmmingo sezonas.
Šiandien surströmmingas taip pat siūlomas įvairiomis modernizuotomis formomis, įskaitant gurmaniškų degustacijų ar net ekstremalių maisto konkursų, kuriuose žmonės varžosi tarpusavyje, kas sugebės suvalgyti šį delikatesą, dalį. Pavyzdžiui, „Pasaulio baisiausių maisto produktų muziejus“ Švedijoje siūlo specialias degustacijas.
Mitas ar tiesa: ar surströmming skardinės sprogsta?
Internete sklando įvairūs populiarūs mitai, kad surströmming skardinės linkusios sprogti. Taip pat manoma, kad dėl šios priežasties oro linijos neleidžia vežti surströmming į saloną. Tiesa, kad aukštesnėje temperatūroje skardinė pradeda išsipūsti, bet ji nesprogsta. Jei skardinė išsipūtė, reikia atkreipti dėmesį, kad joje vis dar yra nedidelis slėgis, todėl ją reikia atidaryti atsargiai, kad skardinės turinys nepatektų ant jūsų drabužių.
5 tikri faktai apie švedišką smirdančią žuvį surströmming
Švedijoje Surströmming diena švenčiama trečiąjį rugpjūčio ketvirtadienį.
Fermentuota silkė dažniausiai patiekiama su alumi, bet pienas taip pat yra populiarus gėrimas, kuris tinka prie šio delikateso.
Surströmming yra toks smirdantis, kad dauguma oro linijų uždraudė jį vežti bagaže.
Surströmming iššūkis tapo populiarus internete ir tarp tarptautinių draugų, kviečiant tuos, kurie jo niekada nėra bandę, paragauti fermentuotos silkės.
2002 m. Japonijos mokslininkai pripažino surströmming vienu iš labiausiai smirdančių maisto produktų pasaulyje. Jis netgi pranoko liūdnai pagarsėjusį korėjietišką Hongeo-hoe (fermentuotą rają).
Kur galima įsigyti surströmmingą ir kiek jis kainuoja?
Jei norite paragauti šio ekstremalaus švediško patiekalo, surströmmingą galite įsigyti specializuotose maisto parduotuvėse ir internetinėje parduotuvėje zviedrugardumi.lv. Tačiau daugelis paklaus, kodėl skardinė silkės kainuoja daugiau nei 20 eurų. Turėkite omenyje, kad tokio specifinio delikateso paruošimas užtrunka ilgai ir yra sudėtingas procesas.
Tačiau pagrindinė problema šioje rinkoje, kuri turi įtakos surströmming kainai, yra silkės sugavimo apimtys – smulkūs gamintojai dažnai atsiduria ant bankroto ribos, nes negali sugauti pakankamai žuvų. Dėl mažų sugavimo apimčių eksportas yra retas, todėl šį produktą retai rasite už Švedijos ribų. Geriausiai žinomi gamintojai, kurių produktus rasite parduotuvių lentynose, yra Roda Ulven, KALLAX ir Oskars.
Jei norite paragauti kažko tikrai unikalaus, surströmming gali būti nepamirštama gastronomine patirtimi.